Popravka laptopa

Laptop je pokvaren, ne pali se a bitni podaci su u njemu - Potrebna je hitna pomoć laptop servisa !

Saveti
29. Nov 2021
1718 pregleda
Popravka laptopa

Laptop se može kao i svaki drugi uređaj može pokvariti bilo kada, iz čista mira ili usled neadekvatnog korišćenja. Izuzev kada vlasnik greškom polije laptop vodom ili kafom, ili mu laptop ispadne, što je vrlo čest slučaj. Tada najčešće nastaju ozbiljni problemi na laptopu koji se moraju otkloniti uz pomoć kvalifikovanih servisera-majstora za laptop i desktop računare.

Uglavnom nema pravila kada će se to dogoditi. Ipak, ako se dogodi, treba biti miran i bez panike jer sigurno postoji rešenje problema.  Nema gore situacije nego kada se laptop pokvari baš onda kada nam je najpotrebniji!

 

LAPTOP SERVIS

 

Pre nego što posetite laptop servis, trebalo bi nešto i sami da pokušate kako bi ste možda samostalno uspeli da popravite laptop. To ne podrazumeva da se odmah uhvatite za šrafciger i krenete sa rasturanjem laptopa - to nikako. Vrlo je bitno znati da svako rasklapanje laptopa podrazumeva određeni rizik ukoliko to ne radi profesionalni laptop majstor odnosno specijalizovani servis računara.

 

Instalacija Windowsa kompletno sa drajverima i programima  - Akcija 1500 dinara ! Pozovite 064/242-60-60

 

Mogući kvarovi i problemi na laptopu

 

Ako je laptop odjednom prestao da radi, ne pali se pritiskom na dugme za uključivanje, onda prvo na šta treba posumnjati je punjač za laptop.

Laptop punjači su non-stop priključeni na električnu mrežu i oni u stvaru peglaju naizmeničnu struju od 220V na jednosmernu struju od nekih 19 - 20V. Pri tome njihov je zadatak da kvalitetno napune bateriju laptopa.

Ako nemate pri ruci zamenski punjač, ili ne možete pozajmiti od druga/drugarice, onda bi vam sigurno pomogao jedan mali jeftini multimetar, koji se može kupiti i na pijaci recimo za 500 dinara. Ako niste sigurni kako to radi, onda je bolje da laptop punjač odnesete u laptop servis ili obližnjeg elektroničara koji može da ispita jel ispravan ili pokvaren.

Sledeća stvar koja je u direktnoj vezi sa punjačem je laptop baterija. I ona vrlo često zna da bude uzrok zbog koga se laptop jednostavno "zaglupi" i neće da se upali. Komplikovano je testirati laptop bateriju, a još teže je ako je ona integrisana u laptopu pa se fizički ne može lako skinuti. Stariji laptopovi imaju prost sistem za skidanje baterije i potrebno je da je samo otključate i izvučete iz ležišta.

Izvucite bateriju i pokušajte da upalite laptop samo na punjaču. Ako se upali, odlično jer je napola rešen problem. Isključite laptop, vratite bateriju i ponovo pokušajte. Ako je sve u redu, nastavite sa radom gde ste stali.

 

Prosuta tečnost-voda po laptopu

Vrlo česta pojava i uglavnom se to desi zbog toga što svi vrlo često dugo sede pored laptopa a pri ruci im je osveženje dok gledaju film ili igraju igricu. Koncentracija tada opada i onda se potkači čaša iz koje problem razlije po tastaturi laptopa. Šta se dešava kada voda dospe ispod dugmića na tastaturi ? Voda je provodnik a svi elementi laptopa rade na struju pa se uglavnom desi kratak spoj. Ako voda ne dospe u samu elektroniku onda postoji šansa da se i tastatura spasi. Najgora situacija je ako se prospe veća količina vode koja čak prođe i ispod tastature na matičnu ploču laptopa. Tada se dešavaju veći kvarovi a popravka laptopa ide sporije.

Izvucite punjač iz laptopa, ne gasite ga već ga okrenite naopačke da voda izađe iz tastature na dole, i sačekajte par minuta. Za početak nije prpeoručljivo da koristite fen za kosu jer će samo pogoršati stvar. Ispod tastature postavite više slojeva ubrusa koji je higroskopan i koji će pokupiti višak vlage. Posle sat vremena, možete laptop vratiti u normalu, ugasite ga, izvucite bateriju (ako se lako skida) i donesite laptop da se uradi detaljno čišćenje laptopa.

Ako je samo problem do tastature, to se rešava relativno brzo. Ako je tečnost otišla i na matičnu ploču, moraće se raditi čišćenje matične ploče ultrazvučnom metodom i mehaničkim putem po potrebi.

U svakom slučaju, bolje sprečiti nego lečiti eventualne skupe kvarove jer će i najmanji ostatak vode na matičnoj ploli dovesti u kasnijem korišćenju laptopa do skupe popravke a često i nemoguće.

Polomljeno kućište i šarke laptopa

Ako vam se čini da se vaš laptop otvara teže nego pri kupovini, razmislite o tome da odete do dobrog laptop servisa na savet i eventualno štelovanje šarki kako ne bi došlo do loma nosača, kućišta, plastike, šarke i maske na laptopu.

Ukoliko je moguće, uradiće se reparacija kućišta i popravka ili zamena šarke i ta procedura traje par radnih dana.

Najčešće se dešava da se kasno reaguje pa se laptop u servis nosi tek kada se desio lom, plastika se podihla i pukla, šarke se izvukle ili izbaglamile pa je sad nemoguće zatvoriti laptop.

Ako je to slučaj, onda gledajte da laptop u takvom stanju što bolje izolujete od nakkadnog oštećenja, da ne dozvolite cimanje ekrana i kidanje žica. Takođe, vrlo često su šarke podvučene ispod dela matične ploče pa se lako može dogoditi da se ošteti štampa i tu je onda veliki problem oko popravke laptopa.

Laptop majstori vam savetuju da se laptop što pre popravi ako vam je stalo do njega jer svako dalje korišćenje samo pogoršava kvar.

 

Polomljen ekran na laptopu

Uglavnom se retko desi da je ekran na laptopu prestao da radi iz čista mira. Mehanički kvar, udarac, nagnječenje ekrana ali i nepravilno čišćenje displeja na laptopu deterdžentom, sredstvima za čišćenje stakla ...itd. Uglavnom, oštećen ili slomljen ekran se menja jer tu ne postoji popravka ekrana. Kod skupljih ips ekrana koji imaju problem sa elektronikom se može uraditi nešto ali kod ostalih je to neisplativo za popravku.

 

Podaci na laptopu

Najveći stres kod vlasnika laptopa izaziva upravo situacija kada se laptop ne pali a važni podaci su u njemu. Zarobljeni podaci u laptopu nisu uvek ugroženi osim u slučaju kada laptop padne i ako je u njemu mehanički hard disk. Ako je laptop samo mehanički oštećen ili je eventualno problem sa DC konektorom i tastaturom, onda ne bi trebalo da su podaci u problemu. Najvažnije je da se laptop osposobi za rad i onda će svi vaši podaci opet biti tu. Ukoliko ne želite da popravite lp, onda postoji opcija da se iz njega izvadi hard disk ili SSD i da se svi podaci prebace na novi eksterni hard disk ili da se sistemski SSD samo prebaci u drugi laptop i nastavljate sa radom tamo gde ste stali.

Međutim, ako se dogodio problem sa hard diskom, sistem se više ne podiže, ne vide se podaci ili je crypto virus oštetio sve fajlove i promenio im ekstenziju, situacija je vrlo komplikovana. Sve što trebate znati u tom slučaju je da hard disk ne pokušavate samostalno da rasturate niti da instalirate programe za čupanje podataka jer ćete napraviti još veći problem.

Pozovite servis za spašavanje podataka kako bi ste dobili informacije o tome kako, gde i koliko brzo vaši podaci mogu biti spašeni ? A, ako ne nemoguće da se spasu podaci ? Onda se pomirite sa time da ćete morati da pronađete eventualne stare bekape ili ste možda nešto čuvalu na Cloud-u, dropbox-u, Google drive-u ... i slično.

 

Kako sam popraviti laptop ?

Neki kvarovi na starijim laptopovima se mogu samostalno rešiti. Novija generacija laptopova je ipak kompleksnija u smilsu i samog otvaranja kućišta laptopa, skidanja baterije ili pristupa matičnoj ploči.

 

Laptop servis u blizini

Uvek je dobro imati laptop servis u blizini. Ipak, to ne znači da je to servis u kome će problemi sa vašim laptopom biti rešeni profesionalno. Razlika je velika od servisa do servisa jer nije svaki laptop majstor profesionalac u svom poslu i nije obučen za popravku kompleksnih kvarova. Pojedini laptop majstori umeju samo da instaliraju Windows i to im je jedina referenca u poslu. Rasklapanje laptopa, dijagnostika i popravka matične ploče na nivou zamene čipova i reprogramiranja bios-a ipak spadaju u kompleksije zahvate. Zato nije dobro poveriti laptop nekome ko će oštetiti kućište laptopa, ekran, tastaturu, heat-sink, ventilator ... itd.

 

U svakom slučaju, ovaj tekst ima za cilj da vam samo olakša put do popravke laptopa a na vama je da izaberete svog laptop majstora odnosno servisera računara.

U vreme pisanja ovog teksta, neophodna stručna pomoć nam je stigla iz servisa Laptop servis BGD u Beogradu.

U odnosu na vaše mesto prebivališta, možete pogledati i ostale servise u našim oglasima na stranici servis i održavanje računara i laptopova

 

 

Komentari

Seller's picture Stefan
Stefan on 19. Jan 2022
Laptop sam uspeo da sam rasturim uz par polomljenih plastika ali je sklapanje išlo teško tako da sam na kraju odneo u laptop servis da se sklopi i više ništa ne diram sam.
Seller's picture Mica
Mica on 19. Jan 2022
Po preporuci sam odnela laptop hp zato što je slomljen ekran i iskrivljena maska od ekrana ... u servisu su mi to završili za dva dana sve kao da se ništa nije desilo - ne poznaje se gde je bila popravka - preporuka za laptop servis na zvezdari !
Seller's picture Servis računara Beograd
Servis računara Beograd on 19. Jan 2022
Popravka laptopova najbrže, najbolje, uz povoljne cene i kvalitet na nivou ... svakako preporuka za laptopservisbgd djeram. Inače oko Đeram pijace ima par servisera ali nisu svi vispreni kao laptop majstor Sava koji ume da popravi baš sve!

Dodajte komentar

Morate se prijaviti na svoj nalog da bi ste postavili komentar. Log in
Besplatni mali oglasi, oglašavanje
Kategorije
Saveti
Korisni saveti, ideje, iskustva, predlozi, primeri
Zanimljivosti
Zanimljivosti - zanimljive priče, događaji, destinacije, iskustva
Obaveštenja
Obaveštenja u vezi rada oglasa. Najave izmena, radova na sajtu, novosti za oglašivače.
Poslednje komentarisano
Popravka laptopova najbrže, najbolje, uz povoljne cene i kva...
Popravka laptopa
Po preporuci sam odnela laptop hp zato što je slomljen ekran...
Popravka laptopa
Laptop sam uspeo da sam rasturim uz par polomljenih plastika...
Popravka laptopa
U Euromedik-u to leče pomoću magneta vrlo uspešno.
Kako se leči petni trn-bol u p...
Vrlo korisno za oglašivače!
Kako se oglasi besplatno objav...
Vi ste profesionalni oglašivač? Napravite nalog
Non-logged user
Zdravo wave
Dobrodošli! Prijavite se ili registrujte